Google Website Translator Gadget

23 maj 2017

Krokbekymmer

Blev fiske lördag-söndag.  Hade med Jonny och Andreas och helt utan händelse var vi inte. Blev sen start men vid middagstid plockade Andreas och Jonny ut varsin sida.  Förklarade åt Andreas att han måste sätta på ett visst bly på 20gram, ett som inte liknar dom andra längst ut. Har säkert 15 andra 20grams bly men just detta brukar ge fisk. Man blir inte bara beroende utan det kommer en stor del vidskeplighet med på köpet då man trollar lax...
Nåja efter en timme kliver in fisk på och förstås på spöt med den underliga vikten.
 Andreas kämpade på men fisken ville inte ge upp alltför lätt och dyker rakt mer flertalet gånger. Till sist kommer den till båten och vi lyckas få den den krokad. En fin fisk på 9,5kg.
Resten av dagen flyter på utan dess mera händelser.
Söndag morrgon, vaknar lite över fem på morrgonen då en fiskekompis ringer och påminner mej att det är dags att stiga upp nu, vädret var kanon och dom var på väg ut. Nå hade lovat gastarna att vi tar sovmorgon. Inte kunde vi sova bort dyrbar fisketid så väckte upp dem, sovmorgonen var slut. Ganska händelsfattig morrgon men mot middagen så fick vi ett hugg på riggen men den lossnade efter 10sekunder. Gastana hann nu inte uppfatta mycket då dom fortsatt sin morrgonvila.
Snurrade på i området och plötsligt sitter en fisk på. Jonny tar in den utan större bekymmer, har den vid båten flera gånger men jag lyckas inte nå den med kroken.
En fin fisk på ca 10kg men när jag får den till sist krokad och halva fisken i båten lossnar kroken ur och fisken likaså.
Får nog åka och handla en ny krok nu..




19 maj 2017

Laxfiske på agendan

I morrgon bär det av på fiske, få se om det hunnit hit några laxar. Var ut en dag i veckan men då bommade jag. Tre båtar och inte ett minsta tecken på lax. Kanske lite tidigt men gissar många båtar e ute i helgen så det visar sig nog om vi fått upp några laxar. Stora pjäser som kommit upp på Åland så dessa väntar vi på men dom e nog inte här före slutet av nästa vecka.

14 maj 2017

Premiärfiske

Sådär, då var laxpremiären avklarad.
En fisk fick vi upp på 10.8kg

Hörde om en båt som fick 3 fiskar i fredags, smått otroligt för den hör tidpunkten på säsongen och så här långt norrut då fisket inte verkar kommit igång på allvar söderöver ännu.
Kan bli riktigt bra med fisk i år.


31 december 2016

Laxfeber

Fick ett riktigt sug efter att trolla lax så beställde hem ett lass skedar, precis som man inte hade så det räcker redan.

Tjugo ismo mag och quack i samma fina färg som var kanon i fjol, men måste erkänna att laxen inte hade så stort utbud att välja ifrån då de en stor del av skedarna var i samma färg. Kan nog hända att nästan vilken färg som hällst  hade fungerat lika bra.

Bekymmret är att det kommer ständigt nya färger då tillverkarna vill prångla ut så många skedar som möjligt åt trollarna och vi går på det gång efter gång.

Men inte är det nu så att inte färgen spelar någon roll för skillnad är det gör den.

Men om en sked innehåller grönt, gult och svart så gör den sen bryr nog sig inte laxen sig i hur det är målat.....

Behöver man dessa tre olika skedar eller räcker det men en??????
Nk mag opop
Nk mag popcorn
Nk mag understen

E man riktigt fiffig stansar man hål i plåten också och vips så har man fördubblat antal skedar och är man riktigt fiffig så gör man baksidan förutom i silver så  guld, mässing, koppar och lys.
Då har man fått fram från en enda målad färg 10st plåtar. Fiffigt va?





Är inte så många månader kvar nu innan trollingsäsongen är igång, om det blir som i fjol och vintern inte slår till ordentligt gissar jag att vi får en lika tidig stigning i år som i fjol...kanske.
I fjol fick jag första laxen 9.5 så det var nog extremt tidigt men vi får se vad som händer.

Spända linor






19 juli 2016

Sammanfattning av årets laxfiske

Ja vad kan man säga, ett riktigt fint laxår.

Bästa året hittills för min del, en hel del laxar fast varav en stor del simmar vidare.
Sex fiskar över tio kg:  16,6kg 16,3kg 14,5kg 11,4kg 11,1kg 10,1kg
Bästa dagen ett fyrhugg och tre singelhugg.
Totalt 37 händelser varav 15 lossnat nästan genast eller iallafall rätt snabbt.

Har bara en fjäderring på de flesta skedar så kanske därför så pass många tappade, men har även sett att några fiskar haft kroken på utsidan av mungipan så verkar som en del biter mitt på och krokar sig själva på utsidan mun. Men dom sitter inte alls bra på.
20kg+ Saknas ännu men hoppas på att ta en nån gång , kanske nästa år förhoppningsvis.

När det är mer fisk i farten får man ett mönster i fisket, med lite fisk i farten kan man inte säga något dess mer från en enskild händelse plats eller bete.
Fyra hugg en dag och tre av dom på en och samma skamfilad ismo sked men på olika djup då är det lite underligt.

Provdrog skeden långs med båten och precis med 4,5km/h började den gå riktig riktigt oreglebundet, stannade upp korta intervaller osv. Provade vrida till några skedar på samma vis men lyckades inte alls komma i närheten heller. Synnerligen svårt att få till det.

Laxstigningen har avtagit och planat ut, ligger i går på nästan samma antal som 2014
17.7 2014 88900st
17.7 2016 89600st

Behöver få 11000st upp ännu i år om vi skall klå 2014.

Simo älv går riktigt bra, 4600st t.o.m 17.7 vilket är betydligt bättre än totala antalet ett normalt år där som ligger på 2500-3500st

Vad detta kan bero på kan man bara spekulera om. Men min gissning är att en större del av laxen hann förbi pga den tidiga stigningen då inte fångstredskapen var i sjön ännu.

Har haft paus från allt fiske sen laxtrollingen men i början av september blir det iallafall en Norgeresa. Denna gång från båt, men kanske man skulle slänga med en kajak för säkerhets skull.
Jo nått fiskerelatera har jag iallafall gjort, tagit en ordentlig städning bland fiskegrejerna men mer om det en annan gång.












18 juni 2016

Laxtrolling midsommarlaxen.

Troligen sista laxresan för i år avklarad.
Avslutade med en fin fisk, i regn och dimma.

12 juni 2016

3-1 Till lax

Dagens fiske bjöd på vindstilla och stekande sol. Första fisken vi hade på tog en säldjävul av oss. Andra tappade vi. Tredje som kom var en återvändare och fjärde, ja den tog vi.

6 juni 2016

Trollingträff

Efter en intensiv trollingresa är vi på väg hemåt.  Gick si så där för oss.
Eftersom vi inte hade någon aning var vi skulle dra eller var man fiskar där så bestämde vi oss för att satsa på ett område Runt en grundtopp.

Fredag var det riktigt bra väder. Väl ute på plats konstaterade vi att många andra var på samma ställe så tidvis blev det mest slalom körning mellan trollingbåtar. Två fiskar fick vi upp under dagen.

Lördagen var det ordentigt med vind så vi tog oss så högt upp som möjligt för att trolla undanväder. Gick riktigt bra och tog inte länge innan vi hade en lax i samma område som fredagen. Tänkte köra undanvind en timme till och sen ta upp grejerna och köra upp på nytt och börja om. Men arrangören meddelade ganska snabbt om att tävlingen avbryts och kl 13 skall alla vara i land så vi trollade oss inåt land i stället. 

Helt riktigt beslut för övrig att ställa in resten av dagen fiske, vinden låg som högst på 14sekundmeter och vågorna började bli rätt höga.

Söndagens fiske startade redan från kl 04:00 för de som ville åka ut redan då och vem ville inte det.
Förvanade nog så tog det inte länge efter att folk fått ut grejerna innan första rapporterna kom i vhf att båtar hade fast fisk, trots att det var rätt mörkt ute.
Vinden tilltog rätt snabbt och vågorn var inte stora på något sätt men rätt besvärliga att köra mot så vi beslutade överge stället och dra med vinden. Fick en lax fast, men resten av dagen blev till en massa lintrassel och sånt. Tävlingen avslutades kl13:00

Blev en del erfarenheter rikare på denna resa, och fick se det nya finska rekordet på spöfångad lax invägas på lördag av tre lyckliga fiskare 124cm och 24,6kg. Med en höjd av 31cm. !!!

4 juni 2016

Blåst på Åland

Hårt väder på dagens tävling så den avbröts kl 13. Hann iallafall få en lax så vi knep dagens största  fisk. Haft lite trögt fiske här men hoppas det börjar släppa, om vi slipper ut vill säga. Start kl 04:00 om vinden är ok då annars ställs resten in.